Kukuřičný popkorn

Sekce: Učení » Skautská kuchařka

Dříve, to jsem ještě byl malilinkatý ufňukaný skautík, jsme s družinou chodili na pravidelné brigády opravovat naši chatu v Křivolíku. Po večerech, když už kolem chaty kroužili pouze osamělí turisté a vlci, jsme se uvnitř shlukli kolem stolu a obvykle si užívali dobrot z domu přinesených a povídali si o všedních věcech. Tradicí se stalo i dělání kukuřičného popcornu ze semínek. Hádejte, z jaké rostliny asi pocházejí? Mno slunečnice to nebude! Obvykle se muselo dělat několik várek a po velikém množství, protože než se dodělala druhá, tak miska po první již zela prázdnotou

Potřeby: semínka kukuřice pukancového původu, trocha oleje, sůl, pánev a na ni nějaké přesně pasující víko (lze použít jiný hrnec či podobnou vymoženost), miska o co největším obsahu

Postup: na pánev káááááápneme decentní množství oleje (vyšší dávky oleje dobře poslouží k ukázce toho jak vám funguje zažívací trakt neboli jak chutná uvnitř, poznáte i navenek) a dáme rozpálit na zdroj tepla, nejlépe kamna či sporák! Poté vsypeme určité množství popkornových semínek. Množství je určeno velice složitou rovnicí, kterou vás raději nebudu zatěžovat. Vemte v potaz objem pánve, plus objem víka a tyto aspekty mezi sebou několikrát vydělte, znásobte a sečtěte až dojdete k finálnímu výsledku. Přesné množství semínek je velice důležité. Nádobu přikryjte a vyčkejte, jakmile uslyšíte jedno silné lupnutí → podotýkám z pánve, ehm, tedy z pánve kde se nacházejí semínka, nikoliv z pánve jiné .. ehm, však víte. Jakmile charakteristický zvuk nabude na intenzitě a rychlosti, krouživými pohyby dvakrát vlevo a dvakráte vpravo pohybujte pánví (tou z které se ozývají rány .. ehm .. tou, v které jsou semínka). Kroužení je velice důležité, aby se již vytvořené kukuřičné pukance nepřipekly. V tu chvíli kdy lupání je již mírnější a již ne tak časté je na čase hejbnout pánví směrem k misce a obsah z ní vysypat a osolit. Opět je řeč o pánvi jako pánvi, nikoliv pánvi jako pánvi .. ehm, chápete, doufám. Ladnými pohyby miskou zatřepte, aby se sůl rovnoměrně rozmístila po celém objemu a potřísnila tak všechny pukance. Malá poznámka nakonec. Pukance mají bílou barvu. Jestliže váš produkt je barvy hnědé a jste si jisti, že jste k němu nepřidali kakao, vězte, že jste nejspíše někde udělali chybu - nejspíše jste málo kroužili pánví a nebo jste kroužili tou nesprávnou pánví…





Zapsal: Tonča [29.03.2006,15:00]
Sekce: Učení » Skautská kuchařka


TROJKA - 3.chlapecký oddíl
Farská 113, Česká Třebová, 56002
kroj@seznam.cz | mapa webu | DIGin.cz 2007 | RSS kanály